Oprit bestrating

Hoe dichter we bij de voordeur kunnen parkeren, hoe beter. Daarvoor heb je wel een goede oprit nodig. Deze kan op vele manieren worden aangelegd. Alles wat u hierover dient te weten, vindt u hier.

Klik hier voor ons uitgebreide assortiment. Voor informatie over deze producten, kunt u contact opnemen met één van onze medewerkers of een gratis brochure aanvragen.

Beste oprit bestrating (geen one size fits all)

Een oprit kan gelegd worden van vele soorten bestrating. Bij het kiezen van het bestratingsmateriaal komt u dan ook voor een flinke keuze te staan. Het komt er in de eerste plaats op aan de verharding te vinden die het best bij uw woning en de rest van uw voortuin past. Ook het benodigde onderhoud, het loopcomfort en de prijs zijn belangrijke criteria voor de beste keuze. En zo zijn er nog vele andere eigenschappen, die de bestratingstypen van elkaar onderscheiden. Om u wegwijs te maken in de vele mogelijkheden, volgt hieronder een korte omschrijving van de meest gangbare vormen.

Oprit bestraten met grote tegels

Door de moderne uitstraling die ze opleveren, zijn opritten van grote tegels zeer in trek. Een oprit bestraten met grote tegels kan, maar vraagt wel extra veel van de stevigheid van de tegels. Immers, grote tegels lopen onder druk van zware voertuigen eerder het risico om te barsten. Ga dus voor betonnen tegels – eventueel gewapend – met een minimale dikte van acht centimeter. Door deze vereisten wegen goede tegels algauw 125 kilo per stuk. Ze moeten dan ook worden gelegd met speciaal gereedschap.

Oprit bestraten met grind

Grindopritten zijn relatief eenvoudig aangelegd en schelen bovendien in kosten. Een oprit van grind laat daarnaast water door, mits goed aangelegd. Ook is grind perfect te combineren met vele andere materialen als klinkers of tegels. Naast grind kan er ook gekozen worden voor split. Waar grind mooi rond en glad is afgesleten door natuurlijke erosie, is split een stuk hoekiger. Split blijft hierdoor beter op zijn plaats. Het ziet er daarnaast ook wat luxer uit. Voor zowel grind als split is het belangrijk dat er een goed fundament gelegd wordt van gebroken steenpuin of gestabiliseerd zand.

Oprit bestraten met klinkers of waaltjes

Ook klinkers of waaltjes zijn een populaire optie voor opritbestrating. U heeft de keuze tussen betonklinkers en gebakken klinkers. Betonklinkers zijn verkrijgbaar in veel verschillende kwaliteitsklassen en behandelingen. Met de juiste behandeling blijven ze langer mooi met minder onderhoud. Gaat u voor gebakken klinkers, dan profiteert u van een kleurvaste oprit, die er ook na honderd jaar nog even mooi uitziet.

Oprit bestraten met natuursteen

Indien een oprit met natuursteen is gewenst, kan gebruik gemaakt worden van kasseien. Kasseien, ook wel kinderkoppen genoemd, zijn kleine, vierkante of rechthoekige blokken natuursteen, die van boven naar beneden toe taps aflopen. Ze zijn hard, gaan erg lang mee en zijn daarom zeer geschikt voor opritten. U komt ze vooral in Noord-Frankrijk en België veel tegen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren en zijn dus voor vele smaken toepasbaar.

Moderne oprit bestrating

Welke materiaal uiteindelijk het best uitkomt, is helemaal afhankelijk van het effect dat u ermee wil bereiken. Tegenwoordig geldt dat met name moderne opritten de voorkeur genieten. Zoals gezegd kunt u voor een moderne oprit het beste kiezen voor grote betonnen tegels, die dan wel een minimale dikte van acht centimeter moeten hebben. Ook betonstenen in de maten 15x30x8, 20x30x8 en strokenverband 8 cm zijn geschikt.

Bestrating oprit ondergrond

Elke steen behoeft een andere ondergrond. Maar over het algemeen kan er gebruik gemaakt worden van 20 à 25 cm gebroken puin. Deze ondergrond heeft een heel goede verdichting en voorkomt bovendien spoorvorming. Hierboven kan een 5 à 10 centimeter dikke laag ophoogzand. Ook een goede kantopsluiting van bijvoorbeeld opsluitbanden is belangrijk. Temeer omdat een oprit te maken heeft met een zwaardere belasting dan een terras.

Tips voor een goede bestrating

Tot slot nog een aantal tips, waarmee een extra mooi resultaat verkregen wordt:

  • - Gebruik geen hogedrukspuit om beschadiging te voorkomen
  • - Pas op met chemische reinigingsmiddelen
  • - Veeg met regelmaat de oprit schoon

  

Oprit bestrating