SHOWTUIN HEETEN

Pergola is oubollig

Pergola is niet oubollig

"Sommige woorden verliezen hun kracht na een tijdje. Soms gaan ze zelfs tegenstaan. ‘Pergola’ is zo’n woord. Ooit kon ik mensen echt enthousiast maken met een pergola in de tuin. Maar nu kijken mensen me argwanend aan als ik erover begin. Het klinkt oubollig en je denkt snel aan een tuttig, gammel en half verrot houten bouwwerkje met een uit de kluiten gewassen klimplant erom heen.

De laatste tijd ben ik bezig met het ontwerpen en bouwen van stalen frames of houten bouwwerken. Vaak met schaduwdoeken erin. Ik reis er het hele land mee door. Maar het woord ‘pergola’ werkt niet meer, dus noem ik het ‘schaduwlounge’. Soms zit er ook een dak van planten op. Dan zou ik het een overkapping moeten noemen, maar daarvoor is het te open. Bovendien klinkt overkapping heel onromantisch. Een veranda klinkt ook mooi, maar dat is bedoeld als bouwwerk dat vastzit aan het huis.

Hoe dan ook, het zijn heel leuke en waardevolle toevoegingen voor de tuin die goed aansluiten bij de hedendaagse manier van tuingebruik. Het geeft privacy en beslotenheid op een plek waar u zich kunt terugtrekken. Waar u een beetje een vakantiegevoel van krijgt. En u kunt er meerdere kanten mee op. Van metaal wordt het geheel vaak modern en strak. En van hout zijn fantastisch mooie dingen te maken. Vooral als dat wordt gecombineerd met geroest staal of RVS.

Hoe lang ik er ook over nadenk, steeds kom ik weer op ‘schaduwlounge’ uit. Het dekt de lading vrij goed. Het geeft inderdaad schaduw en u zit er om te loungen op uw loungemeubels. Klein probleempje is Google. Vrijwel niemand zoekt via Google op ‘schaduwlounge’ als hij op zoek is naar een moderne pergola of overkapping.

Maar toch, ik heb het altijd leuk gevonden om bouwwerkjes in mijn tuinontwerpen te verwerken. Het was altijd een beetje een bijzaak, maar nu is het een belangrijk onderdeel van mijn werk geworden. Daar ben ik blij mee, want zo kom ik toch wat vaker achter mijn beeldscherm vandaan. Regelmatig kom ik nu achter de hovenier aan nadat de tuin is aangelegd en plaats ik mijn kunstwerkjes. Leuke nieuwe ontwikkeling dus."

 

Wilco Boksebeld
Tuinontwerper Showtuin Heeten

Geplaatst in Blogs Showtuin Heeten door

Dennis Hoomans

Showtuin Heeten maakt het u makkelijk! Onze service begint al bij het op doen van inspiratie. Zowel op onze website als in onze gevarieerde showtuinen vindt u altijd iets in uw smaak, passend bij de mogelijkheden van uw eigen tuin. Kom ook eens een kijkje nemen! Wij heten u van harte welkom in onze Showtuin!


Showtuin Heeten
Telgenweg 3, Heeten
Tel: 0572 - 38 09 55
Fax: 0572 - 38 09 77

info@showtuinheeten.nl


Openingstijden

Ma t/m Vr 08:00 - 17:00
Za 08:00 - 16:00
Zo Gesloten


Wij bezorgen ook!
 • Apeldoorn
 • Hengelo
 • Nijverdal
 • Raalte
 • Deventer
 • Heino
 • Olst
 • Wijhe
 • Enschede
 • Holten
 • Rijssen
 • Zwolle
Direct contact

* verplicht in te vullen velden

Verstuur

Uw bericht is verzonden.