SHOWTUIN HEETEN

Sierbestrating in uw kleine tuin - 5 tips

We hebben vaak grootse plannen voor de tuin, maar niet altijd de ruimte om ze te realiseren. Er moeten keuzes gemaakt worden. Toch worden de mogelijkheden van een kleine tuin vaak onderschat. Sterker: door de juiste keuzes te maken, zorgt u ervoor dat uw tuin een stuk ruimtelijker oogt dan hij feitelijk is. In dit artikel delen we de tips die u helpen de perfecte inrichting te creëren voor een kleine tuin, die toch groot lijkt.

1. Hoe groter, hoe ruimer

Met bestrating kunt u veel optische trucs uithalen, die u helpen uw tuin groter te maken dan hij is. Door in een kleine tuin te kiezen voor een groot tegelformaat, creëert u een rustiger beeld dat een vergrotend effect heeft. Immers, hoe groter de tegels, hoe minder zichtbare voegen het terras telt. Dat komt goed uit, want de tegels worden tegenwoordig steeds groter. Zo is het formaat 80 x 80 cm tegenwoordig enorm populair. Maar ook met kleinere tegels bereikt u het gewenste effect. Wel raden we aan minimaal te kiezen voor het formaat 60 x 60 cm. Om eentonigheid tegen te gaan, kunt ervoor kiezen het terras te ‘breken’ met behulp van enkele vierkante meters grind of split. 

2. Ga voor rustige kleuren

Waar u in een grote tuin de ruimte heeft voor van alles en nog wat, loopt u bij de inrichting van een kleine tuin algauw het gevaar dat hij nog kleiner wordt. Immers, hoe voller de tuin, hoe kleiner hij wordt. Gebruik van veel verschillende kleuren levert hetzelfde effect op. Hoe dichter verschillende kleuren op elkaar worden gebruikt, hoe groter het contrast. Daarom raden we aan in een kleine tuin gebruik te maken van één kleurenpallet. Bij voorkeur in een lichte tint, zoals wit of grijs. Dat geldt voor de tegels, maar ook voor bijvoorbeeld de muren en schuttingen. Eenmaal een geschikte tegelkleur gevonden? Neem deze kleur dan ook op in andere elementen, zoals tuinmeubelkussens.

3. Kies het juiste legverband

Ook het patroon waarin de tegels worden gelegd, in combinatie met de vorm die ze hebben, is van invloed op het ruimtelijke effect. Zo kunt u een smalle tuin breder doen laten lijken, door te kiezen voor rechthoekige tegels en deze met de lange zijde in de breedte van de tuin te leggen. Andersom maakt u een ondiepe tuin dieper door de lange zijde in de lengte van de tuin te leggen. U zult merken hoeveel verschil slechts één kwartslag maakt. Daarnaast is het raadzaam om klinkers en opvallende legpatronen te vermijden.

4. Werk met hoogteverschillen

Sierbestrating in een kleine tuin met hoogteverschilOok verschillen in hoogte kunnen een tuin ruimer maken. Denk aan verhoogde borders, vijvers, op- en afstapjes en muurtjes. Deze hoogteverschillen creëert u eenvoudig met de bij ons verkrijgbare betonnen muurelementen: oersterke producten met een stoere, industriële look ’n feel, die verkrijgbaar zijn in verschillende kleuren en formaten. De elementen laten zich eenvoudig verlijmen met behulp van onze steenlijm, dus de gewenste niveauverschillen zijn zo aangelegd.

5. Diagonale lijn benadrukken

Omdat de diagonale lijn de langste is in uw tuin, kunt u uw tuin ruimtelijker maken door deze lijn extra te benadrukken. Bijvoorbeeld door hem als sterke lijn op te nemen in het tuinontwerp met behulp van een diagonaal lopende border. Ook een diagonaal tuinpad doet de truc. Een minder rigoureuze oplossing is om de diagonale lijn te ondersteunen met enkele, in een diagonaal geplaatste lichtelementen of plantenbakken. Hiermee creëert u hetzelfde effect, zonder dat de tuin verbouwd hoeft te worden.

Meer tips en advies over hoe u een kleine tuin het best kunt inrichten? Onze adviseurs staan voor u klaar. We vertellen u graag welke keuzes en producten bijdragen aan de tuin die u voor ogen heeft.

Geplaatst in Blogs Showtuin Heeten door

Showtuin Heeten

Showtuin Heeten maakt het u makkelijk! Onze service begint al bij het op doen van inspiratie. Zowel op onze website als in onze gevarieerde showtuinen vindt u altijd iets in uw smaak, passend bij de mogelijkheden van uw eigen tuin. Kom ook eens een kijkje nemen! Wij heten u van harte welkom in onze Showtuin!


Showtuin Heeten
Telgenweg 3, Heeten
Tel: 0572 - 38 09 55
Fax: 0572 - 38 09 77

info@showtuinheeten.nl


Openingstijden

Ma t/m Vr 08:00 - 17:00
Za 08:00 - 13:00
Zo Gesloten


Wij bezorgen ook!
 • Apeldoorn
 • Hengelo
 • Nijverdal
 • Raalte
 • Deventer
 • Heino
 • Olst
 • Wijhe
 • Enschede
 • Holten
 • Rijssen
 • Zwolle
Direct contact

* verplicht in te vullen velden

Verstuur

Uw bericht is verzonden.